نوروویروسها
نوروویروسها
نوروویروسها باعث اسهال و استفراغ شده و یکی از شایعترین عوامل بیماری زای گوارشی میباشند. از آنجا که این ویروس در زمستان شایعتر است به عنوان "عامل استفراغ زمستان"[1] نامیده میشود. البته این ویروسها در سایر فصول سال نیز، میتوانند بیماری ایجاد کنند.
نوروویروسها، میتوانند خیلی آزار دهنده[2] باشند، ولی در اکثر موارد، خود به خود محدود میشوند.
در صورت ابتلا شما میتوانید به راحتی از خود و یا کودکتان در خانه مراقبت کنید.
سعی کنید، پیش پزشک نروید، چون این ویروسها به راحتی میتوانند به سایر افراد منتقل شوند. اگر نیاز به توصیه پزشکی داشتید و یا نگران بودید، به پزشکتان زنگ بزنید.
علائم نوروویروسها
اگر شما علائم زیر را داشتید، احتمالاً به نوروویروسها مبتلا شده اید:
احساس ناگهانی ناخوشی
استفراغ جهنده [3]
اسهال آبکی [4]
در برخی از افراد، علائم دیگری مانند تب خفیف، سردرد، کرامپهای دردناک شکمی و پا درد نیز مشاهده میشود.
علائم این بیماری، یک تا دو روز پس از مبتلا شدن ظاهر میشوند و معمولاً تا دو یا سه روز طول میکشند.
نوروویروس ها چگونه منتشر می شوند؟
نوروویروس ها در محیط های عمومی مانند بیمارستانها، مراکز نگهداری از افراد[5] و همچنین مدارس به راحتی منتشر میشوند. همچنین اگر ذرات کوچکی از استفراغ و یا مدفوع افراد مبتلا به این ویروسها، از راههای زیر به دهان شما وارد شوند نیز مبتلا خواهید شد:
تماس نزدیک با فرد مبتلا به نوروویروس ها- این افراد میتوانند ذرات کوچک نوروویروس ها را از طریق تنفس به بیرون بدهند و شما نیز با تنفس آنها و ورودشان به داخل بدن خود، مبتلا شوید.
لمس کردن سطوح و یا اشیاء آلوده – ویروس تا چند روز، در بیرون از بدن بیمار نیز میتواند، زنده بماند.
خوردن غذاهای آلوده – این اتفاق زمانی رخ میدهد که فرد قبل از شروع آشپزی یا آماده کردن غذا ، دست های خود را نشوید.
فرد مبتلا به نوروویروسها، از زمانی که علائم در او ایجاد میشود تا 48 ساعت پس از متوقف شدن علائم، بیشترین میزان سرایت را دارا می باشد. هر چند، این زمان، میتواند بیشتر و کمتر از این مقدار هم باشد.
از آنجا که ویروس، دائماً در حال تغییر میباشد، بدن شما نمیتواند مقاومت بلندمدت در برابر این بیماری ایجاد کند و احتمال اینکه بیش از یکبار مبتلا به نوروویروسها شوید نیز وجود دارد.
پیشگیری از ابتلا به نوروویروس ها
پیشگیری از این ویروسها، همیشه امکانپذیر نبوده، ولی رعایت کردن موارد زیر میتواند گسترش ویروس را کمتر کند:
تا 48 ساعت پس از متوقف شدن علائم این بیماری، به مدرسه و یا سر کار نروید. هم چنین در این مدت، با فردی که در بیمارستان بوده است، نیز نباید در ارتباط باشید.
دست های خود را مرتب و کامل با آب و صابون بشویید، به ویژه بعد از توالت رفتن و قبل از آماده کردن غذا. به ژلهای الکلی برای کشتن ویروسها اعتماد نکنید.
هر سطح و یا شیئی که احتمال میدهید آلوده شده باشد، آلودگی زدایی کنید. بهتر است از یک مایع سفیدکننده استفاده کنید.
همه لباس ها و روتختی هایی که احتمال آلودگی در آنها وجود دارد را به صورت جداگانه و در آب 60 درجه بشویید.
از حوله و ملافه ها ، به صورت مشترک استفاده نکنید.
هرگونه مدفوع و یا استفراغی که در توالت وجود دارد را شسته و حتماً، قسمتهای اطراف آن را با مایع سفیدکننده، تمیز کنید.
صدف های خوراکی،[6] میتوانند حامل نوروویرووسها باشند. بنابراین صدف خوراکی را از جای مطمئن و با بسته بندی درست بخرید. همچنین از خوردن مواد غذایی به صورت خام و شسته نشده خودداری کنید.
اگر نوروویروس داشتم، باید چه کاری انجام دهم؟
اگر اسهال ناگهانی به همراه استفراغ و یا بدون استفراغ، داشتید، بهترین کار، این است که در خانه بمانید تا حالتان بهتر شود. هیچ درمانی برای نوروویروس ها وجود ندارد. بنابراین شما مجبورید که اجازه دهید این بیماری، سیر[7] خود را طی کند.
شما معمولاً نیازی به دریافت توصیه های پزشکی نخواهید داشت. مگر اینکه، خطر مشکلات جدی وجود داشته باشد.
برای راحت شدن از علائم خود و یا کودکتان، باید کارهای زیر را انجام دهید:
برای اجتناب از کم آبی بدن یا دهیدراتاسیون مایعات کافی بنوشید. چون مقداری از آب بدن خود را از طریق اسهال و استفراغ از دست داده اید، بایستی بیشتر از مواقع معمول، مایعات مصرف کنید. بزرگسالان، علاوه بر آب، میتوانند از آب میوه ها و سوپ نیز استفاده کنند. از مصرف نوشیدنیهای گازدار خودداری کنید. بچه ها نیز نباید، آب میوه مصرف کنند. چون مصرف آب میوه ها، باعث بدتر شدن اسهال در این افراد خواهد شد. نوزادان بایستی به همان شیوه قبلی خود تغذیه شوند. چه آنهایی که شیر مادر میخورند و چه آنهایی که از سایر شیرها تغذیه میکنند.
برای تسکین هر گونه تب و یا درد استامینوفن مصرف کنید. همچنین، باید به مقدار کافی استراحت کنید.
اگر میل به خوردن غذا دارید، غذاهای ساده ای مانند سوپ، برنج، پاستا و نان مصرف کنید.
اگر علائم کم آبی مانند خشکی دهان و یا تیرگی ادرار مشاهده کردید، از مایعات مخصوصی که برای برگرداندن این آب از دست رفته استفاده میشوند و در داروخانه ها موجود هستند، استفاده کنید.
نوزادان و کودکان با سن پایینتر، به خصوص کودکان زیر یکسال، احتمال بیشتری دارد که کم آب شوند.
نوروویروسها، به راحتی میتوانند، منتقل شوند. بنابراین، دست های خود را به طور مرتب بشویید و زمانی که بیمار هستید، تا 48 ساعت پس از متوقف شدن علائم بیماری، در خانه بمانید و استراحت کنید. تا بتوانید خطر انتقال این بیماری را کاهش دهید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
از آنجا که درمان خاصی، برای این بیماری وجود ندارد، زمانی که مبتلا به این ویروس می شوید، نیازی به مراجعه به پزشک نخواهد بود. چون نوروویروس، یک ویروس است، گرفتن آنتی بیوتیک ها، نمیتواند کمکی به درمان این بیماری کند.
اگر احساس کردید که به توصیه های پزشکی برای این بیماری نیاز دارید، بهتر است با پزشک خود تلفنی صحبت کرده و مشاوره بگیرید. چون مراجعه شما به پزشک، میتواند سایر افرادی که در آنجا هستند را نیز به خطر بیندازد.
در صورت وقوع موارد زیر، باید توصیه های پزشکی دریافت کنید:
- کودک و یا نوزاد شما در طول 24 ساعت، 6 بار یا بیشتر، اسهال آبکی و 3 بار یا بیشتر استفراغ داشته است.
- کودک یا نوزاد شما، خیلی هوشیار و سرحال نیست و رنگ پریدگی دارد.
- شما و یا کودکتان، علائم کم آبی شدید دارید. مثلاً، دائما سرگیجه[8] دارید، ادرار ندارید یا اگر هم تخلیه ادرار دارید، کم است و یا اینکه کاهش سطح هوشیاری دارید. نوزادان و کودکان کم سن، احتمال بالاتری برای ابتلا به کم آبی دارند.
- اسهال خونی دارید
- بعد از چند روز، علائم شما هنوز شروع به بهبودی نکرده اند.
- شما و یا کودکتان، مشکل پزشکی جدی، مانند بیماری کلیوی دارید و مبتلا به اسهال و استفراغ هم میباشید.
پزشک شما، احتمالاً یک نمونه مدفوع شما را به آزمایشگاه میفرستد تا مطمئن شود که شما مبتلا به نوروویروس هستید یا این که عفونت دیگری گرفته اید.
[1] Winter vomiting bug
[2] Unpleasant
[3] Projectile vomiting
[4] Watery diarrhoea
[5] Nursing homes
[6] Oysters
[7] Course
[8] Dizziness