شناسایی و پیشگیری از سرطان( خودیاری )
شناسایی و پیشگیری از سرطان
بسیاری از سلول های بدن شما میتوانند تقسیم شوند و سلول های جدید ایجاد کنند. بدن هر روز در بسیاری از اعضا سلول های جدید ایجاد میکند. این فعالیت تحت کنترل تمام وقت دستگاه ایمنی است. متاسفانه بعضی مواقع به خصوص با افزایش سن احتمال بروز خطا در تقسیم سلول وجود دارد. افزون بر این، مواجهه با بعضی عفونتها یا مواد شیمیایی باعث میشود سلول ها بیشتر خطا کنند. اگر خطاهایی روی دهد و این روند تقسیم از کنترل خارج شود، آن گاه ممکن است سرطان ایجاد شود. این گروه سلولهای ناهنجار میتواند بافت های طبیعی اطراف را تخریب کند. این سلول های غیرطبیعی میتوانند وارد دستگاه لنفی یا جریان خون شوند و در سراسر بدن گسترش یابند.
به طور کلی سلول های سرطانی یا توده ها (مجموعه ای از سلول ها که ساختار طبیعی ندارند) به آهستگی درون عضوی که از ابتدا در آن شکل گرفته اند به رشد ادامه می دهند. آن ها گاهی به نقاط دیگر گسترش یافته و تا اندازه مشخصی رشد میکنند. این اندازه میتواند خیلی کوچک باشد. توده ای به اندازه ۱ تا ۲ سانتی متر، حاوی میلیاردها سلول است
بسیاری از راهبردهای پیشگیری از سرطان به توانایی ما دریافتن این سلول های سرطانی البته وقتی که هنوز کوچک هستند وابسته است. اگر بتوانیم با بیرون آوردن سرطان وقتی هنوز کوچک است بیمار را درمان کنیم احتمال این که بیمار کاملا علاج شود زیاد است. هنگامی که توده های سرطانی بزرگتر میشوند یا به دیگر نقاط بدن گسترش می یابند، درمان دشوارتر می گردد و احتمال علاج کاهش می یابد.
سرطان های شایع
سرطان ریه شایع ترین علت ابتلا به سرطان و مرگ ناشی از سرطان است. در زنان سرطان پستان با فاصله اندکی از سرطان کولون جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. در مردان سرطان کولون دومین عامل مرگ به علت سرطان است. سرطان پروستات شایع است ولی زیاد به مرگ منجر نمیشود. سرطان پوست شایع ترین سرطان است ولی معمولا به آسانی درمان میشود. ملانوم نوعی سرطان پوست که از سلول های رنگدانه دار منشأ می گیرد، بسیار خطرناک تر است ولی شیوع کمتری دارد.
تشخیص سرطان
خیلی خوب بود اگر با یک آزمایش همه سرطان ها را می یافتیم. ولی چنین آزمایشی وجود ندارد. پزشکان تلاش میکنند سرطان را در مراحل اولیه که احتمال علاج آن بالاست، پیدا کنند. آزمونها و آزمایش های غربالگری برای یافتن سرطان پیش از آنکه علامت پیدا کنند به کار می روند. آزمایش هایی که برای یافتن این سرطان ها به کار می روند بی نقص نیستند. آزمایش بی نقص سرطان آزمایشی است که انجام آن آسان باشد، ناراحتی برای بیمار ایجاد نکند، ارزان باشد و همه افراد مبتلا به سرطان را تشخیص دهد. آزمایش بهتر این خواهد بود که به ما بگوید چه کسی در آینده به سرطان مبتلا میشود.
پزشکان به افرادی که سابقه خانوادگی قابل توجه از نظر ابتلا به سرطان دارند توجه ویژه ای میکنند. بعضی از سرطان ها در بعضی خانواده ها شایع ترند. آزمون ژنتیک میتواند روشی برای غربالگری اعضای خانواده از نظر خطر بیشتر ارایه نماید. اکثر سرطان های جدید در افراد بدون سابقه خانوادگی مثبت رخ میدهد.
افرادی که با خطر متوسط مواجهند (به عبارتی اکثر ما )میتوانند به آزمون هایی اعتماد کنند که هدف آن یافتن سرطان است پیش از آن که علایمش آن ها را از وجود سرطان آگاه سازد.
آزمون های غربالگری سرطان برای کمک به یافتن بعضی از سرطان های شایع ابداع شده اند.
مدتهاست که آزمون پاپ اسمیر انجام می گیرد. اکنون می دانیم سرطان گردن رحم با عفونت ویروسی پاپیلومای انسانی مرتبط است. آزمون از نظر ویروس پاپیلومای انسانی و ارزیابی گردن رحم از نظر وجود سلول های اولیه سرطانی شاید ناراحت کننده باشد ولی میتواند رهنمون ما به درمانی نجات بخش باشد. هیچ زنی نباید از این آزمون صرف نظر کند. اکنون برای ویروس پاپیلومای انسانی واکسن وجود دارد؛ زنانی که واکسینه میشوند به احتمال کمتری سرطان گردن رحم خواهند گرفت.
هر چند ماموگرام آزمون بی نقصی نیست، میتواند سرطان های اولیه پستان را شناسایی کند و به جراحی نجات بخش منجر گردد. اگر سابقه خانوادگی سرطان پستان یا تخمدان دارید غربالگری را باید در ۳۵ سالگی شروع کنید که معمولا با کمک ماموگرافی انجام میشود. اگر سابقه خانوادگی ندارید در این صورت غربالگری با معاینه پزشک از ۴۰ سالگی شروع میشود در صورت وجود شرح حال و معاینه مشکوک، ماموگرافی انجام خواهد شد.
آزمایش خون برای بررسی سرطان پروستات وجود دارد. به این آزمون پی اس آ (PSA) گفته میشود. سن پیشنهادی برای شروع اقدامات تشخیصی زود هنگام، ۵۰ سال و بالاتر است. اما در مردان با سابقه خانوادگی مثبت سرطان پروستات (فامیل درجه یک مبتلا در سن زیر ۶۵ سال) سن ۴۰ تا ۴۵ سال توصیه میشود. این آزمون به تنهایی مفید نیست. اگر سطح آن در طول زمان افزایش یابد، آزمون بیش تر برای بررسی وجود سرطان لازم است. ما باید به یاد داشته باشیم که سرطان پروستات بسیار شایع است. حدود ۸۰ درصد مردان بالای ۸۰ سال سرطان پروستات دارند که آسیبی به آن ها نمی زند. همچنین باید دانست بعضی مردان مبتلا به سرطان پروستات در اندازه گیری سالانه پی اس آ ممکن است افزایشی نشان ندهند.
سرطان روده بزرگ (کولون) میتواند باعث خونریزی در مدفوع شود که به قدری کم است که با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیست. آزمونی که نشان میدهد خون در مدفوع وجود دارد میتواند اولین سرنخی باشد که این سرطان وجود دارد. اکثر پزشکان برای افرادی که سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ ندارند از ۵۰ سال به بالا سالانه یا هر دو سال یکبار توصیه میکنند که آزمون خون مخفی مدفوع را انجام دهند. در افراد با سابقه خانوادگی مثبت، بهترین اقدام انجام کولونوسکوپی از سن ۵۰ سالگی یا ده سال زودتر از سن ابتلای بستگان است.
در حال حاضر راهبردی برای غربالگری سرطان ریه وجود ندارد. اگر سیگاری هستید رادیوگرافی قفسه سینه منظم را میتوان مدنظر قرار داد. متاسفانه سیگار کشیدن تغییراتی در ریه ایجاد میکند که تفسیر رادیوگرافی قفسه سینه را دشوار می سازد. سی تی اسکن منظم قفسه سینه در سیگاری های پرخطر میتواند سرطان را شناسایی کند، ولی انجام آن دشوارتر است، گران است و میزان تابش اشعه زیادتر است.
معاینه پوست بهترین راه یافتن تغییرات پوستی است. افرادی که پوست های روشن تر دارند یا پیش تر به سرطان پوست مبتلا بوده اند یا یکی از اعضای خانواده شان به سرطان پوست مبتلا بوده است میتوانند در معرض خطر بالاتر باشند.
پیشگیری از سرطان
پیشگیری از سرطان به معنی جلوگیری از شروع سرطان است. برای پیشگیری از بعضی سرطانها لازم است بعضی رفتارها تغییر کند. گاهی پیشگیری به معنی یک آزمون خاص است که برای جلوگیری از شروع سرطان ضرورت دارد.
استعمال دخانیات:
سیگار کشیدن احتمال بروز سرطان ریه و بسیاری سرطان های دیگر را افزایش میدهد. سیگار تنها علت سرطان ریه نیست و البته بعضی از مبتلایان به سرطان ریه در معرض دود سیگار نبوده اند. بعضی سیگاری ها بیماریهای وخیم ریوی دیگری پیدا میکنند. پیش بینی این که کدام سیگاری به کدام سرطان مبتلا میشود غیرممکن است. عدم استعمال دخانیات یا ترک سیگار تنها راه واقعی برای کاهش خطر بروز سرطان ریه است. ترک سیگار میتواند خطر بسیاری از انواع دیگر سرطان را نیز کاهش دهد.
مواجهه با مواد شیمیایی، یا صنعتی و محیطی:
با گذشت زمان در مورد خطرهای مواجهه با مواد شیمیایی یا مخاطرات محیط کار و چگونگی نقش آنها در افزایش احتمال بروز سرطان های خاص بیش تر و بیش تر یاد گرفته ایم. آزبست، گاز رادون و بنزن چند مورد از موادی است که اکنون سعی می کنیم از آن ها اجتناب کنیم. کسانی که در فضای باز کار میکنند باید خود را در برابر تابش خورشید محافظت کنند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به روشنی خطر سرطان پوست را افزایش میدهد. کشنده ترین سرطان پوست ملانوماست. کاهش تابش نور خورشید به پوست با پوشاندن بدن با لباس و کلاه و استفاده از کرم های ضد آفتاب با (SPF) ۳۰ و بالاتر بهترین راه پیشگیری است.
رژیم، ویتامین ها و مکمل ها:
ما توصیههای زیادی در مورد آن چه باید بخوریم و نباید بخوریم مشاهده می کنیم. گاهی آنچه اکنون گفته میشود با توصیههای سال پیش در تضاد است. یک برنامه ساده که همیشه توصیه درستی بوده است آن است که در خوردن همه چیز اعتدال را رعایت کنید. باید از طیف متنوعی از سبزی ها استفاده کنیم. منطقی است که میزان چربی و کل کالری مصرفی را کنترل کنیم تا از چاقی پیشگیری کنیم. باید از اینکه فقط گوشت قرمز بخوریم بپرهیزیم. به رژیم خود ماهی بیفزایید. شواهد چندانی وجود ندارد که خوردن ویتامین ب، ث یا ای اضافه از خطر سرطان کم میکند. در واقع با گذشت زمان نتایجی از تحقیقات به دست آمده است که نشان میدهد بسیاری از این مکمل های ویتامینی ممکن است خطر بیماری قلبی و دیگر عوارض را افزایش دهد. اگر کسی اصرار دارد که درمان چیزی را یافته است از او بخواهید جایزه نوبلش را به شما نشان دهد. اگر نداشت در مورد مدارک و مستندات درمان یا پیشگیری ادعایی سؤال کنید.
پیشگیری واقعی از سرطان:
سرطان گردن رحم و کولون واقعا قابل پیشگیری هستند. واکسن ویروس پاپیلومای انسانی از ابتلای بسیاری از زنان جوان به سرطان گردن رحم پیشگیری نموده است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد اکثر سرطان های کولون از پولیپهای درون کولون منشأ می گیرند. این پولیپها شایع هستند، ولی اگر پیش از سرطانی شدن برداشته شوند میتوان از سرطان کولون پیشگیری نمود. برای تشخیص وجود پولیپ ها یا باید از رادیوگرافی خاصی به نام باریوم انما استفاده کرد یا نوعی سی تی اسکن به نام سیتی کولوگرافی یا کولونوسکوپی انجام داد. اگر بیش از ۵۰ سال دارید با پزشک تان درباره غربالگری کولون مشورت کنید.