سرطان حنجره
سرطان حنجره
سرطان حنجره نوعی سرطان است که بر حنجره تاثیر میگذارد. حنجره بخشی از گلو است که در ورودی نای قرار می گیرد. این عضو نقش مهمی در کمک به نفس کشیدن و صحبت کردن شما دارد. سرطان حنجره در افراد بالای ۶۰ سال شایعتر است. شیوع آن در مردان ۴ برابر زنان است.
علایم سرطان حنجره
علائم اصلی سرطان حنجره عبارتند از:
تغییرات صدا مثل خشونت صدا
درد هنگام بلع یا دشواری بلع
یک توده یا تورم در گردن
سرفههای طولانیمدت
گلودرد و یا گوشدرد مداوم
در موارد شدید، مشکل در تنفس
برخی افراد ممکن است تنفس بد، تنگی نفس، صدای خسخس سینه هنگام تنفس، کاهش وزن غیرقابلتوجیه و یا خستگی (خستگی شدید) را نیز تجربه کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر بیش از سه هفته علائم اصلی ذکر شده در بالا را داشتهاید، باید به پزشک مراجعه کنید. این علائم اغلب با شرایط کم خطر مثل لارنژیت نیز ایجاد میشوند اما بهتر است که برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنیم. در صورت لزوم، پزشک عمومی میتواند شما را به یک متخصص در بیمارستان ارجاع دهد تا آزمایشها بیشتری برای تایید یا رد سرطان انجام دهد.
چه چیزی باعث سرطان حنجره می شود؟
دقیقا مشخص نیست که چه چیزی باعث سرطان حنجره میشود اما خطر ابتلا به این بیماری با موارد زیر افزایش مییابد:
سیگار کشیدن
نوشیدن مقادیر زیادی الکل به صورت منظم
داشتن سابقه فامیلی سرطان سر و گردن
رژیم غذایی ناسالم
مواجهه با برخی مواد شیمیایی از جمله آزبست[1] و گرد و غبار زغالسنگ
با اتخاذ سبک زندگی سالم، از جمله اجتناب از الکل و تنباکو میتوانید به طور قابلتوجهی شانس ابتلا به سرطان حنجره را کاهش دهید.
نحوه درمان سرطان حنجره
درمانهای اصلی برای سرطان حنجره عبارتند از پرتودرمانی، جراحی و شیمیدرمانی.
رادیوتراپی و یا جراحی با حذف سلولهای سرطانی از حنجره اغلب میتوانند سرطان حنجره را درمان کنند به شرطی که زود تشخیص داده شود. اگر سرطان پیشرفته باشد، ترکیبی از جراحی برای برداشتن قسمتی از حنجره، پرتو درمانی و شیمی درمانی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. اگر در جراحی حنجره برداشته شود، دیگر قادر به حرف زدن یا نفس کشیدن به طریقه معمول نخواهید بود. در عوض، شما از طریق یک سوراخ دائمی در گردن (استوما) نفس خواهید کشید و به ابزار اضافی برای کمک به احیای صدای خود نیاز خواهید داشت. این ابزار میتواند شامل قرار دادن ایمپلنت در گلو و یا دستگاه الکتریکی که برای تولید صدا آن را مقابل گلو نگه میدارید، باشد.
پیش آگهی[2]
پیش آگهی سرطان حنجره به پیشرفت سرطان در زمان تشخیص و درمان آن بستگی دارد. خوشبختانه، بیشتر سرطانهای حنجره در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند، که به این معنی است که چشمانداز کلی آنها بهتر از انواع دیگر سرطان است. به طور کلی، حدود ۷۰ نفر از هر ۱۰۰ نفر حداقل ۵ سال پس از تشخیص زندگی خواهند کرد و حدود ۶۰ نفر از هر ۱۰۰ نفر حداقل ۱۰ سال زندگی خواهند کرد. اگر سیگار میکشید، ترک سیگار بعد از تشخیص سرطان حنجره ممکن است باعث بهتر شدن پیش آگهی شما شود.
علل سرطان حنجره
سرطان حنجره از تغییرات سلولهای حنجره ناشی میشود اما به طور دقیق مشخص نیست که چرا این تغییرات ایجاد می شوند. تمام سرطان ها با ایجاد تغییراتی در DNA سلول ها آغاز می شوند. DNA ساختار پایه سلول ها از قبیل رشد و تکثیر را تنظیم می کند. تغییر در DNA میتواند دستورالعملهای کنترل رشد سلول را تغییر دهد، که به این معنی است که سلولها به جای توقف در زمانی مشخص، به رشد خود ادامه می دهند. این امر موجب میشود که سلولها به شیوهای غیرقابلکنترل تکثیر شوند و بافتی به نام تومور را ایجاد کنند.
مشخص نیست که چرا DNA داخل سلولهای حنجره در موارد سرطان حنجره تحتتاثیر قرار میگیرد. اما به نظر میرسد که قرار گرفتن در معرض چیزهایی که میتوانند به سلولها و بافت حنجره آسیب بزنند، خطر سرطانی شدن را افزایش میدهد.
چه چیزی میتواند خطر ابتلا را برای شما افزایش دهد؟
تعداد زیادی از موارد، شانس ابتلا به سرطان حنجره را افزایش میدهند.
الکل و تنباکو
الکل و تنباکو دو عامل اصلی هستند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان حنجره را افزایش دهند. تصور بر این است که این مواد حاوی مواد شیمیایی هستند که میتوانند به سلولهای حنجره آسیب برسانند. هر چه بیشتر الکل بنوشید و یا سیگار بکشید، خطر ابتلا به سرطان حنجره بیشتر میشود.
افرادی که بیش از ۲۵ نخ سیگار در روز میکشند یا افرادی که بیش از ۴۰ سال سیگار کشیدهاند، حدود ۴۰ برابر بیشتر از افرادی که سیگار نمیکشند احتمال ابتلا به سرطان حنجره دارند. در مقایسه با افرادی که مشروب نمیخورند، افرادی که به طور منظم مقدار زیادی الکل مینوشند حدود سه برابر بیشتر مستعد ابتلا به سرطان حنجره هستند.
اگر شما هم مشروب می خورید و هم سیگار می کشید، خطر سرطان حنجره شما حتی بیشتر هم میشود. با ترک الکل و سیگار میتوانید خطر ابتلا به این بیماری را به طور چشمگیری کاهش دهید.
سابقه خانوادگی
در افرادی که فامیل درجه یک (والدین، خواهر و برادر یا فرزند) مبتلا به سرطان سر و گردن دارند، دو برابر افرادی که سابقه خانوادگی ندارند، احتمال ابتلا به سرطان حنجره وجود دارد.
رژیم غذایی
شواهد حاکی از آن است که رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و غذاهای سرخشده ممکن است خطر ابتلا به سرطان حنجره را افزایش دهد. داشتن "رژیم مدیترانهای" و یا رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات میتواند این خطر را کاهش دهد.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نامی است که به گروهی از ویروسها داده میشود که بر پوست و غشاهای مرطوب بدن مانند غشاهای گردن رحم ، مقعد، دهان و گلو تاثیر میگذارند. گفته میشود که HPV باعث تغییراتی در سلولهای دهانه رحم میشود که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. تصور میشود که این ویروس ممکن است تاثیر مشابهی بر سلولهای گلو نیز داشته باشد. HPV اغلب در طول رابطه جنسی از جمله رابطه جنسی دهانی[3] منتشر می شود.
قرار گرفتن در معرض مواد مضر
داشتن شغلی که در آن در معرض سطح بالایی از مواد مضر قرار بگیرید نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان حنجره را افزایش دهد. این مواد عبارتند از:
آزبست
گرد و غبار زغالسنگ یا چوب
رنگ یا فوم های گازوییلی
نیکل
بخار اسید سولفوریک
فرمالدهید (یک ماده شیمیایی مورد استفاده در طیف وسیعی از فرآیندهای صنعتی از جمله تولید رنگ و لوازم آرایشی)
ایزوپروپیل الکل (که اغلب به عنوان حلال تمیزکننده استفاده میشود)
تشخیص سرطان حنجره
اگر شما نشانههایی از سرطان حنجره مانند خشونت صدا و درد هنگام بلع داشته باشید، پزشک شما در مورد علائم و شرح حال شما سوال خواهد کرد.
آنها هم چنین ممکن است داخل و خارج گلوی شما را برای برخی اختلالات مثل تورم و التهاب بررسی کنند. اگر مشکوک به سرطان حنجره باشید، احتمالا برای آزمایشهای بیشتر به بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان ارجاع داده خواهید شد. توصیه می شود که هر فردی ۴۵ ساله یا بالاتر با خشونت صدای مداوم بدون علت مشخص و یا یک توده بدون توضیح در گردن، باید در عرض دو هفته با یک متخصص ملاقات داشته باشد.
آزمایشات اصلی که ممکن است در بیمارستان انجام شوند در زیر توضیح داده شدهاند.
اندوسکوپی بینی
اندوسکوپی بینی روشی است که برای دیدن حنجره به کار میرود. در طول این روند، یک لوله کوچک و انعطافپذیر با یک چراغ و دوربین ویدئویی در یک انتها (آندوسکوپ)در یکی از سوراخهای بینی شما قرار داده میشود و از پشت گلوی شما عبور میکند. تصاویر اندوسکوپ بر روی یک مانیتور نمایش داده میشوند.
لارنگوسکوپی
اگر امکان مشاهده خوب حنجره در طول آندوسکوپی بینی وجود نداشته باشد و یا یک مشکل احتمالی دیده شود، شما ممکن است تحت لارنگوسکوپی قرار بگیرید. همانند آندوسکوپی بینی، این روش نیز شامل استفاده از یک آندوسکوپ برای بررسی حنجره است. اما اندوسکوپ مورد استفاده در لارنگوسکوپی طولانیتر است و از طریق دهان وارد میشود. در این روش جزئیات بیشتری دیده می شود.
بیوپسی (نمونه بافت) در طول آندوسکوپی بینی و یا لارنگوسکوپی
پزشک شما ممکن است از ابزارهای کوچک برای برداشتن نمونهای از سلولهای حنجره شما استفاده کند تا بتواند علائم سرطان را بررسی کند. به این نمونه بیوپسی گفته می شود. روش جایگزین آن، آسپیراسیون به وسیله سوزن است که در موارد وجود توده گردنی برای برداشتن نمونه بافتی استفاده می شود.
آزمایشات بیشتر
اگر نتایج حاصل از بیوپسی نشان دهد که شما سرطان دارید و خطر گسترش آن وجود دارد، احتمالا برای آزمایش بیشتر ارجاع داده خواهید شد تا میزان گسترش سرطان ارزیابی شود. این تستها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
سی تی اسکن : مجموعهای از تصاویر اشعه ایکس که برای ساختن یک تصویر سه بعدی دقیقتر از حنجره و بافت اطراف آن به کار میرود.
MRI : که از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویری با جزئیات دقیق از حنجره و بافت های اطراف آن استفاده می کند.
استفاده از اسکن هسته ای (PET) برای گرفتن عکس از داخل بدن بعد از تزریق مواد رادیو اکتیو، مادهای که به نشان دادن واضحتر مناطق سرطانی کمک میکند.
سونوگرافی : از امواج صوتی با فرکانس بالا برای بررسی علائم سرطان در غدد لنفاوی در نزدیکی حنجره استفاده میکند.
درمان سرطان حنجره
درمان سرطان حنجره تا حد زیادی به اندازه سرطان بستگی دارد. درمانهای اصلی عبارتند از پرتودرمانی، جراحی و شیمیدرمانی[4].
اغلب بیمارستانها از تیمهای چند رشتهای از متخصصانی استفاده میکنند که برای تصمیمگیری در مورد بهترین راه برای درمان شما با یکدیگر همکاری میکنند. اعضای تیم درمانی احتمالا شامل یک جراح، یک انکولوژیست بالینی (یک متخصص درمان غیر جراحی سرطان) و یک پرستار متخصص سرطان که مسئول مراقبت از شما است، خواهند بود. تیم سرطان بهترین گزینه درمانی را پیشنهاد خواهند کرد، اما تصمیم نهایی با شما خواهد بود.
قبل از بحث در مورد گزینه های درمانی، بهتر است لیست سوالاتی که در ذهن دارید را آماده کنید تا از تیم درمانی بپرسید. برای مثال، ممکن است بخواهید مزایا و معیاب درمان های مختلف را بدانید.
برنامه درمانی شما
برنامه درمانی پیشنهادی شما به مرحله پیشرفت سرطان بستگی دارد . اگر شما سرطان حنجره ای در مراحل اولیه را دارید، ممکن است بتوان سرطان را با استفاده از جراحی (رزکسیون آندوسکوپی)یا رادیوتراپی به تنهایی از بین برد. این ترکیب برای سرطانهای کمی بزرگتر نیز ممکن است خوب باشد، گرچه گاهی به ترکیبی از جراحی و پرتو درمانی نیاز است.
در مراحل بعدی سرطان حنجره، ممکن است نیاز به جراحی گسترده تری باشد. احتمالا از پرتو درمانی و شیمیدرمانی به صورت ترکیبی استفاده خواهد شد. در برخی موارد کل حنجره باید خارج شود.
دارویی به نام سیتوکسیمب نیز ممکن است در مواردی که شیمیدرمانی مناسب نیست، استفاده شود.
احساسات شما : تاثیر احساسی زندگی کردن با عمل لارنگوکتومی[5] (برداشتن حنجره) میتواند قابلتوجه باشد. برای مثال، ممکن است وقتی سرطان حنجره تشخیص داده میشود احساس افسردگی کنید و بعد از اینکه برطرف شد احساس خوبی داشته باشید، سپس مجددا به دلیل زندگی بدون حنجره دوباره دچار احساس اندوه شوید. این تغییرات احساسی گاهی اوقات میتواند باعث افسردگی شود. شاید در طی یک ماه گذشته خیلی احساس ناراحتی کرده باشید و دیگر از کارهای لذت بخش گذشته لذت نبرید. اگر احساس افسردگی دارید به پزشکتان مراجعه کنید. طیف وسیعی از درمانهای موثر برای افسردگی در دسترس هستند.
صحبت کردن بعد از جراحی
اگر حنجره شما به طور کامل به عنوان بخشی از درمان سرطان حنجره خارج شده است، شما به ابزار های بیشتری برای کمک به حفظ صدای خود نیاز خواهید داشت. قبل از عمل لارنگوکتومی، ممکن است با یک گفتار درمانگر ملاقات کنید تا در مورد گزینههای احتمالی درمان برای بازگرداندن صدایتان صحبتی داشته باشید. گفتار درمانگر متخصص کمک به افرادی است که مشکلاتی در صحبت کردن و استفاده از زبان دارند. گزینه های درمانی مختلفی وجود دارند، که به طور خلاصه در زیر به آنها اشاره شدهاست.
حنجره مصنوعی : یک حنجره مصنوعی، یک دریچه مصنوعی است که در گردن شما قرار می گیرد. هنگامی که قصد صحبت کردن دارید، باید روی استوما را بپوشانید و از طریق این دریچه نفس بکشید.
حنجره الکتریکی (الکتروحنجره) : الکتروحنجره یک وسیله الکتریکی کوچک است که با باتری کار میکند و کارش تولید صدا است. دستگاه زیر چانه قرار گرفته، و با تکان دادن دهان و لب ها، این حرکات به کلمات تبدیل می شوند. گفتار درمانگر به شما آموزش می دهد که از آن به درستی استفاده کنید.
پیشگیری از سرطان حنجره
به نظر میرسد که از بیشتر سرطانهای حنجره می توان با اتخاذ سبک زندگی سالم پیشگیری کرد. اجتناب از محصولات تنباکو، کاهش مصرف الکل و داشتن رژیم غذایی سالم به ویژه در کاهش شانس ابتلا به این بیماری مهم هستند. استفاده از محصولات تنباکو شانس ایجاد انواع مختلف سرطان از جمله سرطان حنجره را افزایش میدهد. تنباکو شکلهای مختلفی دارد از جمله: سیگار، سیگار برگ،پیپ ،انفیه (پودر تنباکو که از بینی استفاده می شود)، تنباکو جویدنی
اگر شما از محصولات دیگر تنباکو استفاده کنید و یا سیگار بکشید، ترک آن ها هم فواید سلامتی کوتاهمدت و هم فواید سلامتی بلند مدتی خواهد داشت، از جمله کاهش قابلتوجه خطر ابتلا به سرطان حنجره. اگر میخواهید سیگار کشیدن را متوقف کنید، اما نمیخواهید به سرویس ترک سیگار ارجاع داده شوید، پزشک شما قادر به تجویز درمان پزشکی برای کمک به هر گونه علائم ترک سیگار که ممکن است داشته باشید، می باشد.
مصرف الکل
توجه به دستورالعملهای توصیه شده عدم مصرف الکل نیز خطر ابتلا به سرطانهای حنجره و کبد را کاهش خواهد داد. به زنان و مردان توصیه میشود اگر قادر به ترک کامل الکل نیستند، به طور منظم بیش از ۱۴ واحد در هفته مشروب نخورند ،اگر ۱۴ واحد در هفته مشروب می خورید، آن را به روز یا بیشتر تقسیم کنید. یک واحد الکل تقریبا برابر با نصف پیک شراب (25 میلی لیتر) است.
مطالعات نشان دادهاند که خطر ابتلا به سرطان حنجره در طول ۵ سال عدم نوشیدن الکل به طور چشمگیری کاهش مییابد و بعد از 30-20 سال خطر ابتلا به سرطان حنجره تقریبا برابر با کسی است که هرگز مصرف الکل نداشته است. اگر کاهش مقدار الکلی که مینوشید مشکل است، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است برای کاهش مصرف به درمان های بیشتری نیاز داشته باشید که میتواند شامل مشاوره، کار گروهی و یا دارو درمانی باشد.
تغذیه سالم
تحقیقات نشان میدهد که یک رژیم حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه، به ویژه گوجهفرنگی، مرکبات (مانند پرتقال، گریپفروت و لیمو)، روغن زیتون و روغن ماهی، ممکن است خطر ابتلا به سرطان حنجره را کاهش دهد. این نوع رژیم غذایی گاهی اوقات به عنوان "رژیم مدیترانهای" شناخته میشود. خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات در هر روز میتواند به کاهش خطر شما برای ابتلا به بسیاری از انواع سرطان از جمله سرطان حنجره کمک کند.
[1] asbestos
[2] outlook
[3] oral
[4] chemotherapy
[5] laryngectomy