زونا
زونا [1]
زونا، که با نام هرپس زوستر نیز شناخته میشود، یک عفونت مربوط به عصب و پوست اطراف آن میباشد. این بیماری توسط ویروسی به نام واریسلا زوستر ایجاد میشود که عامل ایجادکننده آبله مرغان نیز می باشد.
تخمین زده میشود از هر 4 نفر، 1 نفر در یک مقطع از عمر خود، به این بیماری مبتلا میشود.
علائم زونا
علامت اصلی زونا درد است و به دنبال آن بثوراتی به صورت تاول های خارش دار ظاهر میشود که از نظر ظاهری شبیه آبله مرغان است. تاولهای جدید ممکن است تا یک هفته ظاهر شوند ولی بعد از چند روز این جوشها به رنگ زرد تغییر رنگ داده، مسطح و نهایتاً خشک میشوند.
همچنین، ممکن است در محل تاول جای زخم نیز تا حدودی باقی بماند.
درد، ممکن است همراه با یک احساس مداوم سوزش و سنگینی[2] همراه بوده و شدت آن از خفیف تا شدید، متغیر میباشد. شما ممکن است دردی شبیه به چاقو خوردن شدید را هر چند وقت یکبار داشته باشید و مناطق درگیر شده پوست، ممکن است نازک شوند.
در برخی از موارد، ممکن است قبل از ظهور بثورات پوستی دردناک، علائم اولیه دیگر نیز پدیدار شوند. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سردرد
احساس سوزش، مور مور شدن و یا خارش در پوست مناطق آسیب دیده
احساس کلی ناخوشی
درجه حرارت بالا (تب)
یک دوره از زونا به طور معمول حدود دو تا چهار هفته طول میکشد. معمولاً یک ناحیه خاص در یک طرف بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و از خط میانی بدن عبور نمیکند (یک خط فرضی که از بین چشمان شما از بالا به پایین عبور میکند). هر قسمت از بدن شما ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد، از جمله صورت و چشم اما شایعترین مناطق قفسه سینه و شکم هستند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
زونا، معمولاً خیلی شدید نیست، ولی به محض اینکه علائم آن را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشکان، زونا را بر اساس علائم شما و ظاهر بثورات پوستی تشخیص میدهند.
درمان اولیه، میتواند شدت علائم و خطر بروز عوارض این بیماری را کاهش دهد.
ارجاع به متخصص
ارجاع به بیمارستان، برای این بیماری، خیلی کم پیش می آید، ولی در صورت وجود موارد زیر، پزشک، ممکن است، شما را به یک متخصص در بیمارستان ارجاع دهد:
شک به بروز عوارض زونا، مانند مننژیت[3] یا آنسفالیت[4]
درگیر شدن یکی از چشمها – در این صورت اگر بیماری سریعاً درمان نشود، میتواند موجب مشکل بینایی دائمی برای فرد شود.
تشخیص قطعی نباشد.
داشتن زونای غیرمعمولی که به درمانهای معمولی پاسخ نمیدهد .
بیشتر از دوبار مبتلا شدن به زونا
حامله بودن
ضعف سیستم ایمنی– به خصوص، در موارد شدید بیماری و یا ابتلای بچه ها
علل زونا
بیشتر افراد در دوران کودکی به آبله مرغان دچار میشوند، اما پس از برطرف شدن بیماری ، ویروس واریسلا زوستر در سیستم عصبی به حالت خواب (غیرفعال)[5]، باقی میماند. سیستم ایمنی بدن ویروس را تحت کنترل نگه میدارد ، اما در مراحل بعدی زندگی میتواند دوباره فعال و باعث زونا شود.
امکان ابتلای بیش از یک بار به زونا وجود دارد، ولی این حالت، بسیار نادر است..
دلیل دقیق ابتلای افراد به زونا هنوز مشخص نیست، ولی حدس زده میشود که سیستم ایمنی ضعیف میتواند موجب فعال شدن ویروس واریسلا در سیستم عصبی و به دنبال آن ابتلا به زونا شود.
این بیماری، میتواند در نتیجه موارد زیر نیز ایجاد شود:
افزایش سن– با افزایش سن، از ایمنی شما کاسته شود. اکثر موارد این بیماری در سنین بالای 70 سال اتفاق میافتند.
استرس جسمی و روانی- مواد شیمیایی که در هنگام استرس، آزاد میشوند میتوانند عملکرد سیستم ایمنی بدن را کاهش دهند.
ابتلا به HIV و AIDS – به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی در این افراد، آنها نسبت به افراد معمولی، خطر بالاتری برای ابتلا به زونا دارند.
انجام پیوند مغز استخوان در چند وقت اخیر – شرایطی که قبل از پیوند برای شما اتفاق میافتد، موجب ضعیفتر شدن سیستم ایمنی بدن شما میشود.
داشتن عضو پیوندی– در این حالت نیز برای اینکه بدن شما عضو پیوندی را قبول کند، سیستم ایمنی بدن توسط داروهایی سرکوب شده و ضعیف میشود.
شیمی درمانی– درمان دارویی شیمی درمانی، اغلب برای درمان سرطان به کار گرفته میشود و میتواند موقتاً سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند.
با این وجود، برخی از افراد جوان هم که هیچ مشکل پزشکی ندارند هم گاهی اوقات به این بیماری مبتلا می شوند.
آیا زونا، مسری است؟
امکان ابتلا به زونا، پس از برخورد با فرد مبتلا به زونا و یا آبله مرغان وجود ندارد، ولی شما، اگر قبلاً سابقه ابتلا به آبله مرغان نداشته اید، میتوانید بعد از برخورد با فرد مبتلا به زونا، آبله مرغان بگیرید.
تاول هایی[6] که در اثر این بیماری، به وجود می آیند، حاوی ویروسهای زنده هستند. اگر فردی، قبلاً آبله مرغان نگرفته باشد، در صورت تماس مستقیم با این تاولها، میتواند به آبله مرغان مبتلا شود.
پیشگیری از انتقال بیماری
اگر شما مبتلا به زونا هستید، تا زمانی که آخرین بثورات پوستی، خشک شده و از بین بروند، میتوانید بقیه افراد را نیز درگیر کنید. اجتناب از استفاده مشترک از حوله و ملحفه، اجتناب از شنا کردن مشترک با سایر افراد و همچنین پرهیز از بازیهای تماسی با سایر افراد، میتواند، از گسترش پیدا کردن ویروس پیشگیری کند. همچنین، اگر از داخل تاولهای شما، مایع بیرون می آید و آنها را نپوشانده اید، نباید به محل کار و یا مدرسه بروید.
آبله مرغان، برای گروه های خاصی از افراد میتواند خطرناک باشد. اگر مبتلا به زونا هستید، سعی کنید با افراد زیر تماس نداشته باشید:
زنان حامله ای که قبلاً سابقه ابتلا به آبله مرغان نداشته اند. اگر با این افراد تماس داشته باشید، ویروس میتواند به جنین داخل شکم این زنان، آسیب بزند.
افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، مثلاً افراد مبتلا به HIV و یا AIDS
نوزادان کمتر از یک ماه- مگر اینکه نوزاد خودتان باشد (در این صورت، با انتقال آنتی بادی از مادر به نوزاد، یک ایمنی در نوزاد ایجاد میشود).
درمان زونا
هرچند که درمانی خاصی برای این بیماری وجود ندارد، ولی درمان هایی هستند که میتوان برای تسکین علائم به کار برد. بیشتر موارد زونا، بین دو تا چهار هفته طول می-کشند. درمان زونا، میتواند شامل موارد زیر باشد:
پوشاندن زخم، با یک پارچه و یا یک پانسمان غیرچسبناک، به منظور پیشگیری از ابتلای سایر افراد به آبله مرغان – در صورت پوشاندن زخم، احتمال انتقال ویروس به سایر افراد، بسیار کاهش پیدا میکند.
دارو درمانی با مسکن هایی مانند ایبوپروفن، استامینوفن و یا کدئین
درمانهای دارویی ضد ویروسی برای متوقف کردن تکثیر ویروس– البته، همه افراد مبتلا نیازی به این درمان ندارند.
عوارض زونا
برخی اوقات زونا میتواند، موجب بروز عوارضی مانند درد عصبی (نورالژی) بعد از زونا شود. این حالت، زمانی اتفاق میافتد که درد عصب، چند ماه بعد از خشک شدن راش ها هم ادامه داشته باشد.
این عوارض، بیشتر در افراد سالمند و افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند، مشاهده میشود.
واکسن زونا
همیشه امکان پیشگیری از زونا وجود ندارد، ولی با تزریق یک واکسن به نام Zostavax، شانس ابتلا به این بیماری کاهش مییابد. حتی اگر بعد از واکسن هم به این بیماری مبتلا شوید، بیماری خفیف تر خواهد بوده و مدت زمان کمتری طول خواهد کشید.
زونای چشمی [7]
برخی موارد زونا، میتواند باعث درگیری یک چشم شده و به عنوان زونای چشمی شناخته میشود.
این نوع زونا، زمانی اتفاق می افتد که ویروس، در بخشی از عصب سه گانه[8]، فعال شود. عصب سه گانه، عصبی است که حس و حرکات صورت را کنترل میکند. علائم این نوع زونا، میتواند شامل موارد زیر باشد:
بروز بثورات در اطراف پیشانی، بینی و چشم
التهاب ملتحمه چشم، که نوعی التهاب چشم میباشد که باعث بروز قرمزی و آبکی شدن چشم شده و یک لایه چسبناک بر روی مژه ها ایجاد میشود.
قرمز شدن چشم
مشکل در بینایی
علائم زونا
یک دوره زونا، بین 2 تا 4 هفته طول میکشد. علائم اصلی این بیماری، درد، و به دنبال آن، بروز بثورات پوستی می باشد. هر بخشی از بدن شما، حتی صورت و چشم ها نیز میتوانند درگیر این بیماری شوند، ولی با این وجود، اکثر موارد بیماری در قفسه سینه و شکم دیده میشوند.
علائم اولیه
در برخی از موارد، چند روز قبل از اینکه بثورات پوستی دردناک در فرد ظاهر شوند، برخی علائم اولیه دیگر ظاهر می شوند. این علائم، میتوانند شامل موارد زیر باشند:
سردرد
احساس سوزش، مور مور شدن، کرختی یا خارش پوست در قسمت آسیب دیده بدن
احساس کلی ناخوشی
درجه حرارت بالا (تب)
البته همه افراد این علائم را نخواهند داشت. به ویژه، تب بالا خیلی شایع نیست.
درد
نهایتاً، افراد مبتلا به زونا، یک درد موضعی در ناحیه درگیر این بیماری تجربه خواهند کرد.
درد، میتواند همراه با احساس سوزش و سنگینی بوده و شدت آن از حالت خفیف تا شدید متغیر میباشد. همچنین احتمال دارد، هرازگاهی دردی شبیه به درد چاقو خوردن داشته باشید و معمولاً پوست منطقه درگیر نیز، حساس و دردناک میشود.
درد در افراد سالم و جوانتر کمتر دیده میشود و در بچه ها نادر است. درد، معمولاً، قبل از بروز بثورات میباشد و تا چند روز و یا نهایتاً چند هفته بعد از بهبودی ضایعات ادامه مییابد.
بثورات
بثورات زونا، معمولاً در یک طرف بدن و در ناحیه ای از پوست که مربوط به عصب آسیب دیده است، ایجاد می شود. در ابتدا، این بثورات به صورت لکه های قرمز رنگ بوده و بعد از آن، تبدیل به تاول های خارش داری می شود که شبیه به تاول های آبله مرغان هستند.
تاول های جدید ممکن است تا یک هفته ظاهر شوند، اما چند روز پس از ظاهر شدن رنگ آنها مایل به زرد، صاف و خشک میشوند. سپس در جایی که تاولها وجود دارد پوسته ها تشکیل میشوند که ممکن است جای زخم کمی ایجاد کند. بهبودی کامل بثورات معمولاً دو تا چهار هفته طول میکشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
زونا، معمولاً جدی نیست، ولی به محض اینکه علائم آن را مشاهده کردید، باید به پزشک خود مراجعه کنید. درمان زودرس، میتواند شدت علائم و خطر بروز عوارض را کاهش دهد.
همچنین، اگر حامله هستید و یا ضعف سیستم ایمنی دارید و یا فکر میکنید که با یک فرد مبتلا به آبله مرغان یا زونا در تماس بوده اید و قبلاً هم آبله مرغان نگرفته اید، باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا زونا مسری است؟
امکان گرفتن زونا از فردی که به زونا و یا آبله مرغان مبتلا می باشد، وجود ندارد، ولی در صورت برخورد با فرد مبتلا به زونا، اگر شما قبلاً آبله مرغان نگرفته باشید، احتمال ابتلا به آبله مرغان در شما وجود خواهد داشت. چون، تاول های بیماری زونا، حاوی ویروس زنده میباشند. آبله مرغان در دوران کودکی به قدری شایع است که از هر 10 بزرگسال 9 نفر قبلاً به آن مبتلا شده اند و در معرض خطر ابتلا به زونا نیستند.
ابتلا به آبله مرغان
تاول های ناشی از بیماری زونا، حاوی ویروس زنده واریسلا زوستر می باشند. اگر شما قبلاً آبله مرغان[9] نگرفته باشید و با مایعات ترشح شده از این تاول ها و یا وسایلی که با این تاول ها آلوده شده اند، مانند حوله و یا تخت آلوده، در تماس باشید، احتمال ابتلا به آبله مرغان خواهید داشت.
اگر مبتلا به زونا هستید، تا زمانی که تاول های ناشی از این بیماری در بدن شما وجود داشته باشند، میتوانید بیماری را به سایر افراد نیز، منتقل کنید. این بثورات، معمولاً بعد از 10 تا 14 روز، خشک میشوند.
تشخیص زونا
پزشک، میتواند از روی علائم و همچنین ظاهر بثورات شما، زونا را تشخیص دهد. معمولاً برای تشخیص این بیماری، نیازی به انجام آزمایش نمی باشد.
ارجاع به متخصص
معمولاً افراد مبتلا به این بیماری، نیازی به مراجعه به متخصص برای درمان و معاینات اضافی نخواهند داشت. با این وجود، در موارد زیر، شاید نیاز باشد به متخصص هم ارجاع داده شوید:
پزشک شما احتمال بروز عوارض زونا، مانند مننژیت و یا آنسفالیت بدهد.
یکی از چشمها درگیر این بیماری شود– در این صورت، اگر بیماری فوراً درمان نشود، میتواند باعث بروز مشکلات بینایی به صورت دائمی[10] شود.
ضعف سیستم ایمنی- به خصوص در موارد شدید بیماری و یا در مواردی که کودکان نیز درگیر شده اند.
حاملگی
قطعی نبودن تشخیص
همچنین در صورتی که شما بیش از یک بار مبتلا به این بیماری شوید و یا اینکه علائم مشکوک به زونا داشته باشید که بیشتر از زمان معمول طول کشیده باشند، نیز باید به متخصص ارجاع داده شوید.
در صورت ابتلا، باید به چه پزشکی مراجعه کنم ؟
بسته به شرایط بیماری، شما، میتوانید به متخصص های مختلف مراجعه کنید:
اگر کودک شما به این بیماری مبتلا شده است، باید به متخصص کودکان مراجعه کنید.
اگر چشم های شما درگیر این بیماری شده اند، باید، به متخصص چشم مراجعه کنید .
درمان زونا
هیچ درمانی برای زونا وجود ندارد، ولی درمانهای موجود میتوانند به بهبود علائم شما کمک کنند. در خیلی از موارد بیماری، زونا در عرض 2 تا 4 هفته، بهتر میشود. با این وجود، به محض مشاهده علائم این بیماری، باید به پزشک خود مراجعه کنید. چون درمان زودرس، می تواند خطر شدید شدن بیماری و همچنین خطر بروز عوارض را در شما کاهش دهد.
خود مراقبتی [11]
اگر شما بثورات ناشی از زونا دارید، برای تسکین علائم، میتوانید، چندین کار انجام دهید. از جمله این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تا میتوانید بثورات را تمیز و خشک نگه دارید– با این کار احتمال آلوده شدن بثورات با باکتری ها کاهش می یابد.
پوشیدن لباسهای گشاد، که باعث میشود احساس راحتی بیشتری کنید.
عدم استفاده از آنتی بیوتیک های موضعی[12] یا پانسمان چسب مانند- این امر میتواند روند بهبودی را کند کند.
در صورت نیاز به پوشاندن تاول ها، استفاده از پانسمان غیرچسبنده (پانسمانی که به بثورات پوستی نمیچسبد) - از انتقال ویروس به سایر افراد پیشگیری میشود.
برخی لوسیونها مانند کالامین، یک تأثیر خنک کننده و تسکین دهنده برای پوست داشته و میتواند برای تسکین خارش، مورد استفاده قرار بگیرد.
اگر تاولهای ترشح کننده[13] دارید، میتوانید از کمپرس سرد (پارچه یا ملحفه خیس شده با آب سرد)، چندین بار در روز استفاده کنید تا پوست خود را آرام کرده و تاولها را تمیز نگهدارید.
باید به این نکته توجه داشته باشید که هر بار کمپرس در حد 20 دقیقه بر روی پوست باقی بماند و بعد از اینکه تاولها ، ترشح نداشتند، نباید از این کمپرس استفاده کرد. اگر تاول ناشی از زونا دارید، نباید به هیچ عنوان، حوله، لباس و یا ملحفه خود را با دیگران، به صورت مشترک استفاده کنید.
داروهای ضد ویروس[14]
برخی از افراد مبتلا به این بیماری، باید علاوه بر داروهای مسکن[15]، داروهای ضد ویروس را نیز به مدت 7 تا 10 روز دریافت کنند. داروهای ضد ویروسی که معمولا برای این بیماری تجویز می شوند، شامل آسیکلوویر، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر می باشند.
این داروها، نمیتوانند ویروس زونا را بکشند، ولی میتوانند از تکثیر این ویروس جلوگیری کنند. این داروها، میتوانند:
- شدت بیماری زونا را کاهش دهند.
- مدت طول کشیدن این بیماری را کاهش دهند.
- از عوارض این بیماری، مانند درد عصبی بعد از زونا[16]، پیشگیری کنند (البته شواهد، برای این عارضه، کافی نمیباشند).
اگر داروهای ضد ویروس در 72 ساعت اول پس از بروز بثورات، به فرد داده شوند، تأثیر بیشتری خواهند داشت. با این وجود، اگر شما در معرض زونای شدید باشید و یا عوارض این بیماری را نشان دهید، این درمانها میتوانند تا یک هفته پس از بروز بثورات نیز داده شوند.
به چه کسی، داروی ضد ویروس داده میشود؟
اگر شما بالای 50 سال باشید و علائم زونا داشته باشید، احتمال دارد که داروهای ضد ویروسی برایتان تجویز شود. همچنین در موارد زیر نیز احتمال تجویز این داروها وجود دارد:
ابتلای یکی از چشمها
ضعف سیستم ایمنی
درد متوسط تا شدید
بثورات متوسط تا شدید(ضایعات پوستی)
حاملگی و داروهای ضد ویروسی
اگر شما حامله هستید و مبتلا به زونا می باشید، احتمالاً پزشک شما با متخصص درباره مزیت مصرف این داروها نسبت به خطرات احتمالی مصرف آنها، برای تجویز به شما مشورت خواهد کرد. زونا، به نوزاد تازه متولد شده شما آسیب نخواهد رساند.
اگر سن شما زیر 50 سال باشد، در هر صورت، امکان بروز عوارض زونا در شما کم خواهد بود. بنابراین احتمالاً، نیازی به دریافت داروهای ضد ویروسی نخواهید داشت.
کودکان و داروهای ضد ویروس
معمولاً چون بچه ها عوارض این بیماری را کمتر نشان میدهند و علائم خفیف خواهند داشت، نیازی به دریافت داروهای ضد ویروسی در بچه ها نخواهد بود. با این وجود، اگر کودک شما، سیستم ایمنی ضعیفی دارد، ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد تا داروهای ضد ویروسی مستقیماً به داخل رگ، تزریق شود.
داروهای مسکن
پزشک ممکن است برای تسکین درد ناشی از زونا، برای شما داروهای مسکن تجویز کند. برخی از داروهایی که معمولا برای تسکین علائم زونا به کار گرفته می شوند، در زیر لیست شده اند:
استامینوفن
معمول ترین مسکن استفاده شده برای تسکین علائم زونا، استامینوفن می باشد، که میتوانید بدون داشتن نسخه هم، این دارو را تهیه کنید. همیشه، برای اطمینان از اینکه داروی مناسبی را با میزان مناسب دریافت میکنید، حتماً دستورالعمل شرکت سازنده آن را مطالعه کنید.
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)
داروهای NSAID مانند ایبوپروفن، داروهای مسکنی هستند که بدون داشتن نسخه پزشک هم قابل دریافت میباشند. با این وجود، در موارد زیر، این داروها ممکن است که گزینه مناسبی برای شما نباشند:
داشتن مشکلات معده، کبد و یا کلیه مانند زخم معده و یا داشتن سابق ابتلا به این بیماریها
ابتلا به آسم
حامله بودن و یا شیر دادن به نوزاد [17]
اگر در مورد مصرف این داروها مطمئن نیستید، حتماً با پزشک و یا داروساز، مشورت کنید.
داروهای ضد افسردگی
اگر شما درد شدیدی به دنبال ابتلا به زونا داشته باشید، احتمال تجویز داروی ضد افسردگی برای شما وجود دارد. این داروها، عموماً برای درمان افسردگی به کار گرفته میشوند، ولی برخی اوقات، برای تسکین درد عصبی، مثلاً درد عصبی ناشی از زونا نیز به کار میروند.
داروهای ضد افسردگی که برای درمان درد زونا به کار گرفته می شوند، به عنوان داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs)[18]، شناخته می شوند. مثال های این نوع داروها که برای درمان زونا کاربرد دارند، داروهای ایمی پرامین و نورتریپتیلین می باشند.
اگر مبتلا به زونا شده اید، دوز مقدار داروی ضدافسردگی که برای شما تجویز میشود احتمالاً نسبت به حالت افسردگی کمتر خواهد بود. برای درمان زونا، احتمالاً یک نوبت شبانه دارو برای شما تجویز خواهد شد. همچنین، تا زمانی که درد شما کمتر نشده است، احتمال افزایش مقدار دارو نیز وجود خواهد داشت.
چندین هفته طول میکشد تا اثرات این داروها را بتوانید در فرد مبتلا به زونا، مشاهده کنید. البته در همه موارد، به این شکل نخواهد بود.
داروهای ضد تشنج[19]
این داروها، بیشتر، برای کنترل حملات تشنج[20] ناشی از صرع[21]، به کار گرفته میشوند، ولی در تسکین درد عصبی نیز کاربرد دارند. گاباپنتین و پرگابالین، پرکاربردترین داروهای ضد تشنج می باشند که برای تسکین درد عصبی ناشی از زونا، تجویز می شوند.
عوارض زونا
به دنبال ابتلا به زونا، برخی اوقات، چندین عارضه میتوانند رخ بدهند. اگر شما سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید و یا سالمند باشید، احتمال بروز این عوارض، بیشتر خواهد بود. برخی از عوارض اصلی که میتوانند بعد از ابتلا به زونا رخ بدهند، شامل موارد زیر میباشند:
درد عصبی بعد از زونا
شایعترین عارضه ی زونا، درد عصبی بعد از زونا میباشد که میتواند منجر به درد عصبی و خارش شدیدی شود که بعد از ناپدید شدن بثورات و دیگر علائم زونا، همچنان ادامه خواهد داشت.
برخی اوقات، درد عصبی بعد از زونا، پس از سه تا 6 ماه، بهبود مییابد، هر چند که این عارضه میتواند تا سالها ادامه داشته و در برخی از موارد، حتی به صورت دائمی باقی بماند. این عارضه، میتواند با چند داروی مسکن مختلف، درمان شود.
مشکلات چشمی
اگر یکی از چشمهای شما، درگیر بیماری زوناست، احتمال بروز مشکلات بیشتر در همان چشم درگیر وجود دارد.
زونا، به ندرت، تهدیدکننده زندگی[22] میباشد، ولی عوارضی که در بالا شرح داده شد، بدین معنی است که این بیماری در تقریباً 0/1 درصد از افراد مبتلا میتواند کشنده[23] باشد.
[1] Shingles
[2] Dull
[3] Meningitis
[4] Encephalitis
[5] Dormant
[6] Blisters
[7] Ophthalmic shingles
[8] Trigeminal nerve
[9] Chickenpox
[10] Permanent vision problems
[11] Self-care
[12] Topical
[13] Weeping blisters
[14] Antiviral medication
[15] Painkillers
[16] Postherpetic neuralgia
[17] Breastfeeding
[18] Tricyclic
[19] Anticonvulsants
[20] Seizures
[21] Epilepsy
[22] Life-threatening
[23] Fatal