افسردگی

علایم ممکن:

  • خلق پایین یا غم
  • فقدان لذت یا علاقه به زندگی
  • کاهش انرژی یا خستگی شدید
  • تغییر در اشتها و وزن
  • افزایش یا کاهش خواب
  • فقدان میل جنسی
  • فقدان اعتماد به نفس، تصویر ناخوشایند از خود
  • احساس شدید گناه
  • ناتوانی در تمرکز
  • فکر کردن به خودکشی و آرزوی مرگ

افسردگی واژه پزشکی برای شرح یکی از اختلالات خلق است. افسردگی معمولا به معنی غمگینی زیاد یا احساس شدید بی انرژی بودن است. هرکس می‌تواند غم یا فقدان انرژی را گه گاه تجربه کند. این احساسات معمولا ناشی از تغییرات بزرگ در زندگی ماست. تغییراتی مانند مرگ عزیزان، شکست در روابط یا از دست دادن شغل. تجربه افسردگی پس از زایمان یا در نتیجه اختلال مصرف مواد هم ممکن است رخ دهد. در اکثر این مواقع ما این احساسات را پشت سر می گذاریم و به زندگی عادی ادامه می دهیم. اگر این احساسات به قدری شدید باشد که مانع زندگی طبیعی یا فعالیتهای شغلی شوند یا بیش از حد طولانی شوند یا در بیش تر ساعت های روز حاضر باشند، این وضع می‌تواند حاکی از وجود اختلال روانی در فرد باشد.

افسردگی شایع ترین اختلال روانی است و ۱ نفر از هر ۷ نفر را در طول عمر مبتلا می سازد. خبر خوب آن است که تشخیص زودهنگام، مشاوره و تجویز دارو می‌تواند افسردگی را درمان و از تکرار آن پیشگیری کند.

اگر افسردگی خیلی شدید باشد، ممکن است فرد احساس کند هیچ راهی برای ادامه زندگی ندارد. اما باز هم جای امیدواری است چراکه اغلب تشخیص زودهنگام، مشاوره و تجویز دارو این وضع را درمان کرده و از عود افسردگی پیشگیری می‌کند. افرادی هستند که اختلال خلقی دو قطبی دارند. یعنی گاهی علایم افسردگی و گاهی علایم شیدایی دارند. شیدایی به وضعی گفته می‌شود که در آن فرد آن قدر حس خوبی دارد که پیامد رفتارهایش را نمی فهمد. ممکن است همه پول خود را هدر دهد و به شدت بدهکار شود یا ممکن است انرژی داشته باشد که همه شب را کار کند. اکثر مبتلایان به شیدایی، به افسردگی شدید تغییر خلق می یابند (اختلال دو قطبی). 

توصیه‌های خودمراقبتی

1. از احساسات خود و شدت شان فهرستی تهیه کنید. آن ها را براساس شدت خفیف، متوسط یا شدید طبقه بندی کنید. . 

٢. به دنبال عامل ایجاد کننده یا تغییری که ممکن است افسردگی را آغاز کرده باشد بگردید. (مثل: تغییر شغل،جابجایی، ...). آیا قابل حل است؟ این موضوع را با دوستی صمیمی، عضو خانواده، مشاور، پرستار یا پزشک تان در میان بگذارید. گفت وگو کنید.

3. به راه حلهای عامل ایجاد کننده فکر کنید. (مثلا یافتن شغلی جدید)

۴. تلاش کنید به سمت راه حل نهایی گامهای کوچک بردارید. (مثلا شغل های جایگزین را شناسایی کنید) 

۵. کارهایی که از آن ها لذت می برید و بیشتر انجام شان میدهید را یادداشت کنید.

6. فکرهای منفی را کنار بگذارید و سعی کنید مثبت تر بیندیشید. 

۷. رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. 

۸. سر وقت به بستر بروید و مراقب باشید به اندازه کافی بخوابید. 

۹. خود را به انجام ورزش وادار کنید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به سرعت پیاده روی کنید. 

۱۰. در جست وجوی منابع دیگر برای کمک به وضع خود باشید. برای مشاوره و ارجاع به پزشک تان مراجعه کنید. 

دیگر اطلاعات درمانی 

اغلب افسردگی به دلیل تغییر یا فقدان رخ می‌دهد، ولی باز هم یک بیماری است که به دلیل عدم توازن مواد شیمیایی و هورمون هایی که در مغز وظیفه تنظیم خلق را بر عهده دارند، ایجاد می‌شود. گاهی برای اصلاح این عدم توازن به تجویز دارو نیاز است. این کار شبیه درمان دیابت با تجویز انسولین یا درمان کم کاری تیروئید با جایگزینی هورمون تیروئیدی است. 

اگر برای شما داروی ضدافسردگی تجویز شده است، شما باید دارو را طبق دستور مصرف کنید. نباید دوز داروی دریافتی را تغییر دهید یا دارو را به میل خود قطع کنید. پیش از هر تغییری در مصرف دارو با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید. متاسفانه، این داروها یک شبه اثر خود را نشان نمیدهند و ممکن است حتی تا ۶ هفته طول بکشد تا اثر درمانی آن مشاهده شود. 

عوارض داروهای ضد افسردگی نوین نادر است، ولی ممکن است یک داروی خاص برای شما مناسب نباشد. اگر عارضه ای برای شما پیدا شد حتما به پزشک تان اطلاع دهید. گاهی پزشکان مجبورند داروهای جایگزین را امتحان کنند تا دارویی که بدون ایجاد عارضه به خوبی روی شما اثر می‌کند را بیابند. احتمال دارد لازم باشد شما چند ماه دارو را مصرف کنید و سپس شما و پزشک تان تصمیم بگیرید که دارو را عوض کنید. داروهای ضد افسردگی فرد را «سرخوش» نمی‌کنند و اعتیاد آور نیستند. این داروها بر افرادی که عدم توازن شیمیایی خاص افسردگی را ندارند، اثر اندکی دارد.

روان درمانی راه مفید دیگری برای درمان افسردگی به شمار می آید. مشاوره ممکن است با یا بدون دارو درمانی هم زمان انجام شود. مشاوران افرادی آموزش دیده اند که به شما کمک می‌کنند به درک بهتری از آن چه بر خلق تان اثر می گذارد برسید و موقعیت هایی را که باعث احساس افسردگی می‌شود، بهبود بخشید. 

به یاد داشته باشید الکل و دیگر مواد درمان افسردگی را دشوارتر می سازند و ممکن است فواید داروهای ضد افسردگی را نیز خنثی سازند. اگر از الکل و دیگر مواد استفاده می کنید، پزشک تان را مطلع سازید.