آموزش دستشویی رفتن
آموزش دستشویی رفتن
آموزش دستشویی رفتن میتواند به راحتی انجام شود ولی در بعضی کودکان گویی هیچ گاه به نتیجه نمیرسد. واقعیت آن است که این موضوع بیشتر برای والدین مایه نگرانی است نه کودک. بالاخره هر کودکی که از نظر تکامل طبیعی باشد دستشویی رفتن را میآموزد هر چند گاهی ممکن است والدین نگران، رضایت نداشته باشند.
کودک چه زمانی آماده آموزش دستشویی رفتن است؟
شایعترین سن برای شروع آموزش ۱۸ تا ۲۴ ماه است. ولی اینکه بعضی کودکان تا 3 سالگی هم آماده نباشند، غیرطبیعی نیست. اگر کودک میتواند علامت دهد که پوشکش نیاز به عوض کردن دارد، میتوانید ببینید که به دستشویی رفتن نیز علاقه نشان میدهد یا نه. دختران اغلب سریعتر از پسران و در سنین پایینتر دستشویی رفتن را میآموزند.
توصیه های خانگی
1. آموزش را با تهیه یک لگن دستشویی و قرار دادن آن در محل بازی کودک، آغاز کنید. اجازه دهید کودک به میل خود روی آن بنشیند و بلند شود. هنگامی که به نشستن روی آن عادت کرد، تشویقش کنید بدون لباس روی آن بنشیند.
٢. به کودک اجازه دهید استفاده شما از دستشویی را ببینید به این ترتیب از میل طبیعی کودک به تقلید، برای آموزش دستشویی رفتن بهره میگیرید. به کودک اجازه دهید مدفوع را در کاسه دستشویی و شسته شدن آن را با جریان آب ببیند.
٣. زمانی را که کودک اجابت مزاج میکند را پیدا کنید و کودک را حول و حوش آن زمان روی لگن دستشویی که برای وی تهیه کردهاید، بنشانید. از نیاز طبیعی به اجابت مزاج پس از صرف وعده غذایی بهره بگیرید. اگر در این زمان، برای کودک، کتاب بخوانید یا راهی برای سرگرمی وی پیدا کنید، میتوانید مدتی که کودک روی لگن مینشیند را افزایش دهید.
۴. به کودک لباسهایی بپوشانید که به آسانی و به سرعت بتوانید آنها را در آورید. منتظر علایمی بمانید که نشان میدهد کودک نیاز به اجابت مزاج و نشستن روی لگن دارد. والدین معمولاً علایم کودک خود را یاد میگیرند. تغییر در حالت صورت، توقف ناگهانی بازی یا قرارگیری در وضعیت خاص، از علایم شایع به شمار میآیند. در این زمان میتوانید به سرعت لباسهای کودک را در آورید و او را روی لگن بنشانید.
۵. تحت فشار گذاشتن کودک، احتمال طولانی شدن دوره آموزش یا شکست آن را افزایش میدهد.
۶ کودک خود را تشویق کنید و از تلاشش حتی اگر به موفقیت نیانجامد، تقدیر کنید. صبور باشید. هیچ گاه کودک را به دلیل عدم موفقیت سرزنش نکنید.
٧. اگر آموزش نشستن روی لگن باعث تنش و ناراحتی زیاد برای شما یا کودکتان میشود وقفه و آغاز مجدد با فاصله، راهکار خوبی خواهد بود.
8. به یاد داشته باشید که الگوی یادگیری کودک با پیشرفت و پسرفت متوالی همراه است. والدین باید بدانند که پسرفتهای موقت، طبیعی است و دوباره پیشرفت رخ خواهد داد، پس صبور باشید.
۹. بعضی کودکان ممکن است در روز کنترل پیدا کنند ولی هنگام خواب کنترل نداشته باشند پس شاید نیاز باشد از پوشک، هنگام خواب استفاده کرد.